dsdas. Un produs Blogger.

Cele mai vizitate

Ce trebuie sa stim cand vindem sau cumparam un apartament


    Multi dintre noi isi dau seama la un moment dat ca vor sa vanda sau sa-si cumpere un apartament dar realizeaza cu stupoare ca habar nu au ce pasi trebuie urmati sau ce acte au nevoie.In calitate de cumparator ai nevoie in primul rand de bani, apoi de vointa, rabdare si nervi de otel sa gasesti exact oferta care o cauti.

In momentul in care cumparatorul gaseste oferta pe care o cauta, va merge impreuna cu vanzatorul la un notar public unde vor semna contractul de vanzare-cumparare.

    Dupa efectuarea tranzactiei, cumparatorul are de platit o taxa la notar pentru intabularea imobilului iar in termen de 30 de zile va trebui sa mearga la primarie-serviciu taxe si impozite si la restul furnizorilor de utilitati (curent, gaz, etc) sa-si declare noua proprietate.

     In calitate de vanzator, in momentul care clientul se hotareste, urmeaza ca acesta sa mearga cu el la notar unde va avea de platit impozitul de 2% respectiv 3% in functie de cat timp este proprietarul imobilului. De asemenea la incheierea concratcului de vanzare-cumparare, vanzatorul va avea nevoie de adeverinte de la asociatia de proprietari, de la electrica, de la gaz (daca are separare de gaz), de la serviciul de taxe si impozite unde va cere adeverinta pentru vanzare pentru a demonstra ca nu are datorii si pentru a putea vinde apartamentul cu toate taxele platite. De asemenea, la data de 1 ianuarie 2011 a intrat in vigoare Legea nr. 372/2005 care ii obliga pe vanzatori sa faca dovada certificarii energetice a imobilelor, astfel trebuie apelat la un expert energetic care in urma unei evaluari efectuate la fata locului va elibera un certificat de performanta energetica.

    Pe scurt, actele de care are nevoie vanzatorul pentru contractul de vanzare-cumparare: 

- adeverinta de la asociatia de propietari semnata si stampilata de administrator si de presedinte

- adeverinta de la electrica, pentru vanzare

- certificat fiscal de la taxe si impozite privind datoriile fata de stat (amenzi, impozite)

- adeverinta de la gaz (daca e nevoie) pentru vanzare

- certificatul de performanta energetica.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu