dsdas. Un produs Blogger.

Cele mai vizitate

Cum sa ai o voce mai groasa

    Tonul si puterea vocii noastre pot face o mare diferenta intre o reusita intr-o anumita situatie sau un esec. Spre exemplu in cazurile de interviuri pentru joburi, la o prima intalnire, la o coversatie prin telefon, la orice intalnire de afaceri vocea poate determina o impresia despre dvs. Exista o serie de exercitii si principii de stiut pentru a reusi sa ingrosi vocea, pentru a forma o voce puternica, groasa si clar. 
    In primul rand trebuie inteles ca vocea este afectata direct de starea noastra psihica, va fi greu sa manifestam o voce puternica si joasa intr-o situatie cand suntem stapaniti de frica. Respiriatia joaca un rol foarte important si in aceasta situatie. Cand vocea se pierde si nu numai, aceasta trebuie sustinuta de respiratie, acest lucru se realizeaza prin expirarea aerului chiar in momentul vorbirii, astfel vocea este ajutata de plamani si va fi mult mai puternica. 
    Dupa cum am spus mai sus ca frica poate afecta vocea, in spectrul opus relaxarea si calmul pot influenta pozitiv vocea. In momentul relaxarii si corzile vocale primesc o stare de relaxare astfel vocea capata un sunet placut si clar. Inainte de a incepe relaxarea corzilor vocale, trebuie inteles cum s-a precizat si mai sus, ca o mare parte din exercitiu consta castigarii si unei relaxari psihice morale, nu doar musculare. Un mod fizic de a realiza o relaxare musculara este efectuarea de exercitii pentru dezvoltarea musculaturii gatului si a barbiei.
 Pentru gat: - se sta culcat pe pat cu fata in sus si se ridica capul concentrandu-ne doar pe musculatura gatului. Acest exercitiu se poate face intr-o varientate mare, spre exemplu pe un plan care sa permita balansarea capului sub 0 grade (pe o margine de pat, scaun, banca etc) prin miscari laterale pentru dezvoltarea anumitei parti a gatului.
 Pentru barbie: se sta in picioare cu spatele drept si dintii de jos se trec peste buza superioara, in aceasta pozitie se fac ridicari ale capului in jos si inapoi in pozitia initiala. Acest exercitiu are efect asupra corzilor vocale, dar si pentru eliminarea barbiei duble.
Pe langa aceste exercitii mai exista o serie de exercitii de dictie pentru a ingrosa vocea si a dobandi o voce mai groasa:
- pentru a crea un efect de rezonanta se efectueaza un exercitiu prin care trebuie sa  rostiti "Mmmmmmmmmmmmmmmmmm" de mai multe ori cat se poate de lungi. Acest exercitiu se repeta de mai multe ori inainte de un speech sau o discutie importanta.
- pentru a construi o flexibilitate si o cordonare a vocii, se va face acelasi exercitiu dor cu treceri de la voce f. groasa, la mijlocie, inalta si f. inalta in timpul ce spune expresia "Mmmmmmmmmmm".
-pentru tonifierea muschilor in zonele corzilor vocale repetarea rapida a urmatoarelor expresii si altele similare: Capra calcă piatra. Piatra crapa-n patru. Crăpa-i-ar capul caprei cum a crapat piatra-n patru; Eu pup poala popii, popa pupa poala mea.; Bucură-te cum s-a bucurat Bucuroaia de bucuria lui Bucurel când s-a întors bucuros de la Bucureşti.; Sase sute saizeci si sase de sasi in sase sute saizeci si sase de saci.Un vultur stă pe pisc c-un pix în plisc. etc.
    Pe langa toate aceste exercitii, trebuie retinut ca respiratia si stare noastra psihica decid daca vocea noastra va suna sau nu bine. Pentru a avea rezultate in imbunatatirea calitatii vocii trebuie sa avem o stare pozitiva si relaxata.






0 comentarii

Trimiteți un comentariu