dsdas. Un produs Blogger.

Cele mai vizitate

Cum se realizeaza aranjamentele florale

   Compunerea unui aranjament floral este o arta care necesita o instruire estetica generala, cunostinte referitoare la armonia culorilor, insusirile florilor, importanta si semnificatia lor. aranjamentele florale se bazeaza pe efecte vizuale inspirate din diversitatea si frumusetea naturii.
   In majoritatea aranjamentelor florale, pe langa floare, care prin forma si colorit constituie elementul predominant, se foloseste si material vegetal cum ar fi: frunze, ramuri cu sau fara fructe, radacini etc. Caracteristicile decorative de baza ale materialului vegetal, de care se va tine cont in orice aranjament sunt: silueta, culoarea si forma.
   Silueta plantelor determina linia intregului aranjament floral. Florile inalte, zvelte se aseaza pe plan vertical, iar cele pitice vor ocupa partea de jos a aranjamentului. Gladiolele, stanjenii, crinii, flori cu tije lungi si rigide apar fara gratie atunci cand se aseaza in pozitie culcata. Florile din vas nu se lasa toate la acceasi inaltime, ci se subordoneaza una alteia, cautandu-se totodata, sa li se dea o pozitie asimetrica.
   Scoala japoneza de aranjare a florilor defineste astfel cele trei elemente esentiale ale aranjamentului floral:
Shin – floarea sau ramura cea mai lunga care constituie axul aranjamentului si simbolizeaza cerul
Soe – florea sau ramura cu lungime egala cu cel putin 2/3 din prima. Ea se aseaza in fata primei si usor inclinata sprea aceasta. Aceasta simbolizeaza omul.
Hikae – simbolul pamantului, este mai scurta si se aseaza in fata primelor sau in partea opusa.
In buchetele echilibrate intre inaltimea, latimea si profunzimea (grosimea) compozitiei s-au stabilit proportii care sa-i asigure echilibrul necesar. Este bine ca latimea aranjamentului floral sa fie egala cu 2/3 din inaltime, iar grosimea egala cu 1/3 din inaltime.
   Atentie deosebita se acorda si unghiului de inclinare al florilor care in cele mai frecvente aranjamente este de 15º, 45º si 75º. Se pot crea mai multe variante pe acest criteriu.
   Florile se plaseaza in vas intr-o anumita ordine. Incercati sa incepeti cu cele din centru , continuati cu planul din fata si incheiati cu fizarea celor din spate. Aveti grija ca florile deschise la culoare sa fie mai inalte, iar cele inchise sa ocupe partea bazala si din fata a aranjamentului. Folositi un numar impar de flori asigurand astfel mai usor asimetria buchetului si cautati sa imbracati gura vasului cu o floare sau cu verdeata.
    Orice aranjament floral este bine sa se armonizeze cu mobilierul pe care se aseaza si cu fundalul pe care se proiecteaza. Vasele cu flori fine si gratioase, putine la numar, vor aparea in totala discordanta cu o mobila masiva, asa cum un buchet executat pe linie verticala, inalt, nu-si va gasi locul pe o banca lunga si subtire. Aranjamentele incarcate cu flori multicolore nu se asociaza cu un tapet inflorat, deoarece privirea este dispersata, iar florile nu ies suficient in evidenta. Retineti ca plantele, vasul, mobilierul, fundalul trebuie sa construiasca impreuna a unitate indisolubila.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu