dsdas. Un produs Blogger.

Cele mai vizitate

Cum evaluam cartile rare

 

    De la aparitia tiparului, acum 500 de ani, pe piata au aparut o multitudine de carti pe diferite subiecte si genuri, insa doar o foarte mica parte din acestea pot fi considerate carti rare. Desi prin raritate intelegem depasirea ofertei de catre cerere, in cazul cartilor rare sunt mai multi factori de care trebuie sa tinem cont. Greseala pe care o fac multe persoana este sa determine raritatea respectiv valoarea unei carti in functie de vechimea acesteia. O carte veche nu este neaparat valoroasa sau rara. Haideti sa vedem principalii factori prin care putem determina daca o carte este rara si de valoare:

IMPORTANTA cartii. Cand vorbim despre importanta cartii trebuie sa determinam in primul rand daca o anumita carte a fost scrisa de un autor faimos si cartea este una celebra. In al doilea rand trebuie determinat daca in continutul cartii se trateaza un subiect revolutionar, o inovatie, o idee noua, o fundatie a unei gandiri etc. Pentru multi colectionari la factorul importanta un lucru de baza este ca exemplarul sa apartina unei prime editii. Prima editie a unei carti inseamna prima aparitie a cartii intr-un numar x de exemplare. Odata cu obtinerea popularitatii si a cresterii cererii se vor reprinta a doua editie, a treia editie etc. fiecare cu eventuale adaugari sau lipsuri.

RARITATEA cartii. Datorita internetului acest lucru este foarte usor de determinat prin simpla  accesare a multiplelor baze de date online sau chiar prin accesarea bazelor de date din marile biblioteci din tara. Daca o carte este rara nu o veti gasi foarte des.

STAREA cartii. O carte intr-o stare buna este in primul rand completa, deci fara pagini lipsa, fara bucati din foi lipsa, fara coperta lipsa sau rupta etc. Iarasi multe carti prost depozitate pot prezenta pete, urme de mucegai, indoituri etc. Toate lucruri care scad pretul de vanzare. Atentie  insa daca avem de-a face, de exemplu, cu o carte de 300 de ani vechime ce pare intr-o stare foarte proasta vizual, aceasta poate fi considerata ca fiind intr-o stare foarte buna pentru vechimea sa.

PROVENIENTA cartii. Sunt unele situatii, destul de rare, in care valoarea cartii poate creste datorita ultimului proprietar. Bineinteles acest lucru conteaza doar in cazul in care fostul proprietar al cartii a fost o personlitate, valoarea ar creste si mai mult daca ar exista in carte anumite insemnari ale acestei persoane, schite, semnaturi.

ARTA cartii. Sunt multe carti vechi care contin ilustratii ale unor pictori sau desenatori celebri. Acest factor intotdeauna aduce un plus de valoare in evaluarea finala a unei carti rare.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu