dsdas. Un produs Blogger.

Cele mai vizitate

Cum sa scapi de Frica

    Frica porneste de la totalitatea emotiilor activate in copilarie si de la povestile rezultate din aceste emotii inmagazinate in subconstient. Se dezvolta astfel o identitate falsa bazata pe frica. Aceasta identitate se autolimiteaza si creste ajungand sa formeze noi povesti si, cu timpul, sa dezvolte noi complexe, ajungand la maturite sa devina o personalitate atat de bine inradacinata, incat o consideram ca fiind adevarata personalitate.    

    Astfel se ajunge in situatia in care increderea noastra depinde in totalitate de exterior sau de ce se intampla in exterior si in loc ca increderea noastra sa produca rezultatele exterioare, se ajunge in situatia tragica in care exteriorul ne defineste starea interioara. Putem spune ca increderea aceasta artficiala, rezultata din povesti acumulate, acopera increderea noastra naturala, care ar trebui sa fie independenta de influentele exteriorului si, mai mult, exteriorul ar trebui sa fie un rezultat al increderii noastre naturale. 

    Increderea scazuta este un rezultat direct al fricii. Al neputintei de a face ceva. Povestile vechi ne-au invatat ca daca nu suntem cumva sau nu ne ferim de ceva, vom simti acea frica care fie ne va paraliza, fie ne va produce o stare generala proasta. Este cred cat se poate de clar pentru toata lumea ca orice actiune a unui om cuprins de frica, niciodata nu produce rezultate pozitive in niciun plan, insa cum putem depasi aceasta emotie care ne blocheaza si ne limiteaza viata? 

    Sfatul general in depasirea fricii este mereu : infrunt-o. Un sfat mult prea concis. Daca era atat de simplu, nici nu ar mai fi considerata frica. De aceea o solutie mult mai practica ar fi intelegerea ca frica are nivele si subdomenii. Astfel frica poate sa fie depasita prin infruntarea treptata a subdomeniilor la nivele mai reduse. Un exemplu ar fi: Vorbitul in public. O frica foarte mare si greu de depasit. Insa acest domeniu are subdomenii: vorbitul cu un strain pe strada, vorbitul intr-un grup restrans de 3-4 persoane, etc. Astfel daca frica este infruntata in subdomenii, unde tensiunea si presiunea sunt mult mai mici, se reduce putin neincrederea si cel mai important scade frica de abordare a domeniului mare. Adica daca s-a depasit frica de vorbit intr-un grup restrans de persoane, automat frica de vorbit intr-un grup mai mare va scadea in intensitate, si evident va fi mult mai usor de infruntat. Putem spune ca prin aceasta metoda povestile care mentin neincrederea se topesc treptat si incet incet iese la suprafata increderea naturala. 

nota: Abordarea directa fortata a unei frici mari poate provoca traume care sa dezvolte si mai mult frica pentru acea actiune. De aceea abordarea graduala descrisa in metoda de mai sus este nu numai mult mai eficienta, dar chiar indicata.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu