dsdas. Un produs Blogger.

Cele mai vizitate

Cum se cultiva salcia energetica

       
     Sursele de energie devin tot mai costisitoare, de aceea este inevitabila intrarea pe piata a unor surse de energie neconventionale, care sa ofere costuri mai mici  si energie regenerabila. O astfel de sursa poate fi considerata si salcia energetica, care prin calitatile ei superioare, ne face sa ne intrebam de ce in tara noastra nu se profita de pe urma multitudinii de terenuri agricole pentru a se cultiva aceasta planta.
              Salcia energetica sau Salix Viminalis Energo este o specie de salcie creata special pentru a fi utilizata ca o sursa ieftina si rapida de producere a energiei. Originara din Suedia, unde aceasta este cultivata pe suprafete de peste 50.000 de hectare, salcia energetica se evidentiaza in primul rand printr-o foarte mare viteza de crestere, aproximativ 1-2 m pe an. Pe langa aceasta caracteristica, peletii si brichetele realizate din salcie energetica au o foarte ridicata putere calorica, de aprox. 5000 kcal/kg, mai puternica decat cea a fagului sau a stejarului.
 Aceasta planta energetica poate fi cultivate pe diferite  tipuri de soluri si are o rezistenta foarte buna la conditii climatice, cat si la intemperii. Avand o capacitate de evapotranspiratie foarte ridicata (aprox 15-20 l apa/zi), o face chiar utila pentru soluri care prezinta riscuri de alunecari de teren.  
Cat despre  productivitatea salciei energetice, aceasta are un volum de masa lemnoasa de 40-60 tone/hectar. Aceasta productivitate se atinge doar dupa primii 3 ani de recolta, in primii an productia fiind mai redusa, de aproximativ 10-12 tone/hectar.
Pentru agricultorii romani, astfel de plantatii cu salcie energetica pot fi mult mai profitabile decat orice alte plantatii, prin faptul ca pretul produsului cultivat este mai mare, dar si prin faptul ca poate fi plantata pe soluri unde alte legume sau produse agricole nu ar creste la fel de bine. Profiturile dupa al treilea an pot ajunge chiar la 2000 de euro/hectar, cu specificatia foarte importanta ca in butasii de salcie energetica se investeste o singura data pentru o perioada de recolte de 25-30 de ani, aceasta reproducandu-se anual, astfel costurile de recultivare dispar si raman doar costurile de recoltare.
Tiinand cont de potentialul de terenuri agricole al Romaniei si de avantajele cultivarii salciei energetice, ne putem astepta ca in scurt timp astfel de culturi sa apara in cantitati mari si la noi in tara. 

0 comentarii

Trimiteți un comentariu