Toata lumea stie ca domeniu piscicol in Romania este in picaj, in ultimii ani investitiile in acest domeniu au fost aproape nule. Pe langa faptul ca afacerile de cresterea pestelui sunt foarte profitabile raportat la costuri de intretinere si suprafata de crestere, mai exista si marele avantaj rar intalnit in afaceri , acela ca in acest domeniu concurenta este destul de scazuta, cererea pe piata depasind cu mult oferta producatorilor /crescatorilor romani.
Exista mai multe tipuri de pesti care pot fi crescuti pentru consum si mai multe tipuri de crestere. De exemplu se pot creste pesti de balta si pesti de rau, in sistem outdoor, iazuri /sisteme de filtrare sau indoor in sisteme intensive. Pentru pestii de apa curgatoare cum ar fi mreana, pastrav, clean investitiile de obicei sunt mult mai mari, fiind nevoie de un sistem de reglare a temperaturii si filtrare a apei. In schimb pentru pesti precum crap, caras, stiuca, biban , cresterea se poate face in iazuri de diferite dimensiuni, cu specificatia sa se sape astfel incat sa existe o adancime mai mare decat adancimea de inghet.
La realizarea unui iaz / lac de crestere a pestelui de balta , lucrul cel mai important este ca amplasarea lacului sa fie langa un rau sau un parau, astfel se poate obtine un circuit de curatare a apei, apa intrand pe partea superioara si iesind printr-un dig / deversor pe partea inferioara inapoi in sursa de apa.
In ceea ce priveste productivitatea, de exemplu pentru o specie cum ar fi crapul, se obtin 1 – 1,5 tone peste / hectar / an. Luand in considerare pretul crapului de pe piata, intr-un an, doi se pot obtine profituri care sa amortizeze investitia.
0 comentarii
Trimiteți un comentariu