dsdas. Un produs Blogger.

Cele mai vizitate

Cum evaluam obiectele din aur

 

    Aurul este un metal moale, foarte usor de prelucrat, rezistent la coroziune, care are punctul de topire la 1064 grade celsius. Fiind un metal foarte moale, pentru confectionarea bijuteriilor, este necesar ca aurul sa intre in amestec cu metale precum cuprul, nichelul, paladiu, argint si alte metale. Toate bijuteriile de pe piata sunt aliaje intre aur si alte metale, fiecare metal care intra in combinatie cu aurul, ofer bijuteriei finale o anumita caracteristica, spre exemplu nichelul va deschide culoarea aurului, iar cuprul va conduce la obtinerea unei bijuterii mai inchise la culoare.

    Puritatea aurului se masoara in carate. Termenul e carata ne spune cate parti de aur pur si cate parti de alte metale exista intr-un anumit aliaj (bijuterie). De exemplu aurul de 24K este considerat ca fiind 999 parti aur pur din 1000 totale. Un aliaj de 22K este considerat ca avand 916 aur pur din 1000 totale, iar restul de 84 fiind alte metale. Aliajul de 18K, are 750 parti aur pur din 1000 rezultand din 18/24 x 1000, iar restul de 250 sunt alte metale. Un aliaj de 14k (care il intalnim cel mai des) contine 585 parti aur pur si 415 alte metale. Prin aceste calcule respectiv simboluri (care poti fi fie 14k fie 585) care le gasim pe orice bijuterie din aur ne putem da seama care este cantitatea de aur pur continuta de o bijuterie respectiv valoarea acesteia. Astfel cand intalnim pe o bijuterie simbolul de 585 imediat ne putem da seama ca este o bijuterie de 14 carate care contine 585 parti aur pur/1000 si 415 parti alte metale.

Cand aurul este marcat incorect sau nu este marcat:

    Sunt cazuri in care marcajul unei bijuterii este eronat sau produsul din aur nu este marcat. In aceasta situatie aurul poate fi testat prin 2 metode : metoda cu acizi si metoda electronica.

    Testele cu acizi sunt cele mai putin costisitoare si usor de procurat chiar de pe internet. De obicei acestea se pot cumpara la set, iar fiecare sticluta de acid este marcata cu numarul de carate corespunzator. Prin utilizarea unei pile fine sau a unei suprafete abrazive fine, se obtine o mica zgarietura sau o dura de aur (daca se utilizeaza suprafata abraziva), pe aceasta se picura un strop de acid. Intotdeauna se incepe cu acidul pentru cel mai mic numar de carate. Daca acidul dispare inseamna ca aliajul are mai putine carate decat valoarea inscriptionata pe sticluta de acid. Daca in schimb picatura ramane intacta si nu se evapora inseamna ca aliajul are valoarea de carate egala sau mai mare decat valoarea inscriptionata pe sticluta de acid. Se poate trece la testul cu un acid superior, pana cand picatura dispare, astfel determinandu-se valoarea in care bijuteria de aur se incadreaza.

Nota:In estimarea valorii bijuteriilor sau produselor din aur sunt absolut necesare cantarul pentru bijuterii, lupa bijutierului si setul de acizi.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu