Tunderea pomilor fructiferi reprezinta un factor de invigorare pentru acestia, le va asigura o crestere viguroasa si sanatoasa, si o productie mare de fructe. Tunderea pomilor trebuie sa facuta la sfarsitul iernii, dupa ce trece perioada de inghet pentru ca ranile cauzate de taiere sa nu-i faca rau pomului.
Exista o regula care trebuie urmata referitoare la momentul in care se tund pomii fructiferi: cei care infloresc mai tarziu se tunde mai repede, si cei care infloresc mai repede se tund putin mai tarziu. Momentul in care trebuie tunsi depinde si de batranetea pomilor: cei batrani se pot taie mai repede, iar cei tineri care sunt mai sensibili la frig, mai tarziu.
Sunt mai multe feluri in care puteti sa tundeti pomii fructiferi:
- prin tunderea pentru rarire se inlatura ramurile din interiorul arcadei pomilor. Insa acest tip de tundere nu invigoreaza destul pomul.
- prin tunderea ramurilor superioare se inlatura ramurile superioare ale pomilor. Acest proces ajuta la dezvoltarea mugurilor inferiori.
- prin tunderea ramurilor uscate se elimina toate ramurile care sunt uscate sau rupte.
Este important sa nu taiati prea aproape de trunchi, pentru a nu cauza taieturi prea mari care se vindeca greu. Taietura se face oblica, astfel apa va putea sa se scurga de pe rana.
0 comentarii
Trimiteți un comentariu