Daca defectele constatate la tencuieli sunt provocate de executarea necorespunzatoare a tencuielii sau de intretinerea proasta a constructiei putem trece direct la repararea acestor defecte.
In primul rand se curata cu ciocanul sau cu un spaclu tencuiala veche care nu mai adera bine la zid. Suprafetele de lemn de pe care s-a desprins tencuiala se imbraca cu plasa de rabit sau se monteaza o impletitura din sarma prinsa pe cuie batute in lemn. In cazul formarii unor pete negre, provocate de o soba defecta, dupa repararea acesteia se indeparteaza intreaga tencuiala patata, se lasa un timp necesar sa se usuce zidaria si cosul apoi se executa noua tencuiala.
In cazul igrasiei dupa introducerea stratului izolator hidrofug si indepartarea tencuielii, zidaria umeda se lasa se usuce bine si apoi se trece la tencuire.
La tencuielile cu impuscaturi de var, daca acestea sunt prea dese, se va da jos intregul strat vizibil si se va executa din nou tencuiala pe toata suprafata.
Dupa inlaturarea tencuielii defecte, locul respectiv se curata de praf si se uda bine cu apa inainte de aplicarea mortarului.
Mortarul se aplica in straturi asa cum se executa tencuiala noua, adica fiecare strat se aplica numai dupa ce se usuca stratul precedent. Mortarul pentru grund (primul strat de tencuiala) trebuie sa fie preparat, in general, cu acelasi liant ca si cel vechi, insa cu un dozaj mai bogat ( prin adaos de ciment). Stratul de finisaj trebuie astfel finisat incat reparatia facuta sa nu apara vizibila, adica sa aiba aceeasi finisare ( driscuita, geluita, stropita) ca si tencuiala veche.
0 comentarii
Trimiteți un comentariu