Majoritatea femeilor au aceeasi reactie cand este vorba despre contraceptia de urgenta (sau pastila de a doua zi) : "Eu n-o sa am nevoie de ea niciodata". Oricand se poate face o greseala, iar atunci in loc de a ramane insarcinata intr-un moment total inadecvat, trebuie apelat la pastila de a doua zi. Poate ca vi se pare ciudat, dar stresul de a fi sau a nu fi insarcinata, poate chiar sa induca anumite simptome ale sarcinii, cum ar fi greturile. In cazul in care s-a produs o greseala, cum ar fi ruperea prezervativului sau calcularea gresita a fertilitatii, aveti 2 lucruri foarte importante de facut : sa va pastrati calmul si sa luati cat mai repede contraceptia de urgenta.
Este destul de simplu sa intelegem cum actioneaza contraceptia de urgenta : ea opreste ovulatia si impiedica fertilizarea ovulului. Eficienta acestei metode este in proportie de 75% dintre cazuri. Pastila se ia cat mai repede dupa contactul sexual neprotejat sau in timpul caruia s- a produs o greseala. Exista 2 tipuri de pastile:
1. cele care au eficienta in 48 de ore. Acestea se pot procura de la farmacii.
2. cele care au eficienta timp de 72 de ore. Acestea se pot achizitiona de la cabinetele de planning familial. Tot aici, puteti apela la specialisti pentru a va da sfaturi si informatii mai detaliate despre pilula de a doua zi si despre alte metode de contraceptie.
Desi majoritatea femeilor care folosesc aceasta pilula nu prezinta efecte secundare, acesta tot pot sa apara. Cele mai frecvente apar la scurt timp dupa administrare si pot fi sub forma greturilor sau a ametelilor usoare.
In cazul in care la 4 saptamani dupa administrare nu apare menstruatia, sau este mai dureroasa decat de obicei, se recomanda consultatia cu un medic specialist.
Este foarte important de tinut minte ca acesta metoda nu ar trebui sa inlocuiasca metodele de contraceptie uzuale. Se recomanda administrarea doar in cazuri exceptionale si nici intr-un caz de mai mult de 2 ori intr-un an!
0 comentarii
Trimiteți un comentariu