Siropul de
artar a fost descoperit de triburile indiene si se obtine prin fierberea sevei
copacului cu acelasi nume. Legenda spune ca sotia unui indian a desprins toporul
sotului dintr-un artar si a observat ca din acesta curgea un lichid. In lume exista mai multe specii de artar,
majoritatea productiei globale fiind asigurata de Canada, tara pentru care
artarul a devenit simbol national, frunza de artar fiind emblema steagului
canadian.
Acest sirop are
multe intrebuintari in domeniul
gastronomic, fiind utilizat ca indulcitor, inlocuitor al zaharului,
topping pentru clatite, in prepararea deserturilor, dar si in multe diete de
slabire. Pe langa gustul dulce-aromat, siropul de artar are si efecte pozitive
pentru sanatate cum ar fi in cazuri de detoxifiere, diete de slabire, intareste
celulele si sistemul imunitar, este un foarte bun antioxidant, ajuta la
diminuarea efectelor arterosclerozei.
Deoarece procesul
de obtinere a siropului de artar este destul de dificil, fiind nevoie de 40 de
litri de seva de artar pentru a obtine 1 litru de sirop, si pretul acestuia este
pe masura, in magazine pretul unei sticlute la 200 de ml costa aproximativ 50 de
lei.
0 comentarii
Trimiteți un comentariu